Nog dit jaar je rijbewijs halen?Meld je nu aan voor je eerste rijles!Meld je nu aan
Korting voor studenten en scholieren

2toDrive

Wat is 2toDrive?

2toDrive is een experiment waarbij de 17-jarige rijbewijsbezitter onder begeleiding van een coach rijervaring opdoet. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive maakt het mogelijk dat de jonge, beginnend bestuurder onder relatief veilige omstandigheden extra rijervaring op kan doen voordat hij of zij zelfstandig gaat rijden.

 

Wie komen voor 2toDrive in aanmerking?

Jongeren die op - of na de startdatum van het experiment 17 jaar worden. Voor diegenen die vóór de startdatum 17 jaar worden is er een door de overheid vastgestelde overgangsregeling. Zij kunnen niet meedoen aan 2toDrive, maar mogen wél starten met het nemen van praktijklessen. Ze mogen pas na hun 18e jaar praktijkexamen doen en hoeven niet met een coach te rijden.

 

Belangrijk voor de kandidaat:

Vóórdat de kandidaat begint met de rij opleiding moet hij of zij zich persoonlijk opgeven voor 2toDrive en een begeleiderspas aanvragen. Op de website www.2toDrive.nl is een inschrijfformulier beschikbaar om te downloaden en te printen. Houd er rekening mee dat de aanvraag van de pas tijd kost, want de gegevens van de kandidaat en coaches moeten worden nagetrokken. Nadat je een aanvraag hebt ingediend duurt het 10 werkdagen voordat je een begeleiderspas thuisgestuurd krijgt.

 

Wie kan je vragen als coach?

Op de begeleiderspas moet de naam van minstens één, en maximaal 5 coaches vermeld staan. De coach moet aan een aantal eisen voldoen. In het kort: de coach moet:

  • minimaal 27 jaar zijn
  • minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs
  • van “onbesproken” gedrag zijn, dus geen aantekeningen bij justitie / invordering rijbewijs / gedragscursussen

 

Natuurlijk moet de coach zelf ook toestemming geven. De coach moet én de mogelijkheid, én de tijd hebben om jou serieus te begeleiden. Je zult vaak bij je ouders uitkomen, maar natuurlijk mogen ook anderen je gaan begeleiden. Als een coach maar aan de eisen voldoet en als hij/zij nadat jij je rijbewijs hebt, maar de tijd heeft om jou ervaring in het verkeer op te laten doen. Denk hier in ieder geval vooraf goed over na. Alle eisen waaraan een coach moet voldoen, zijn te vinden op www.2toDrive.nl.

 

Hoe is het geregeld?

  • Vanaf 16 jarige leeftijd kan de kandidaat zich inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR. (www.cbr.nl) Het theoriecertificaat is voor deelnemers aan 2toDrive 1½ jaar geldig.
  • Vanaf 16½ jarige leeftijd kan de kandidaat zich aanmelden voor 2toDrive door de begeleiderspas aan te vragen. (Download en print het inschrijfformulier voor 2toDrive, te vinden op www.2toDrive.nl.) Van iedere coach is een handtekening en een kopie van een geldig legitimatiebewijs nodig. Het RDW controleert de gegevens en als alles in orde is, wordt de begeleiderspas na ongeveer 10 werkdagen toegestuurd. De kosten voor de pas bedragen €35,00.
  • Eventueel kan er vanaf 16 ½ jaar ingeschreven worden voor een tussentijdse toets.
  • Vanaf het 17e jaar mag er praktijkexamen worden gedaan. Inschrijving voor het praktijkexamen kan al vóórdat de kandidaat 17 jaar is. Geslaagd? Het rijbewijs kan aangevraagd worden bij het gemeentehuis. Daar wordt gecontroleerd of de kandidaat een geldige begeleiderspas heeft, zo ja, dan wordt het (beginners)rijbewijs afgegeven.
  • Tot het 18e jaar moet er onder begeleiding gereden worden. De kandidaat moet zowel het rijbewijs als de begeleiderspas bij zich hebben.
Rijles vanaf 16.52toDrive Rijles/pakket tarieven60min vanaf €41,00 Spits>92 faalangst informatie Rijlessen bij Spits>92?Geef ons jouw feedback Kwaliteitslabel van Bovag
Kwaliteitslabel van Bovag

Spits>92 op Facebook